YÖK Başkanı yeni üniversiteye giriş sistemini açıkladı. SON DAKİKA
Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi artık belli oldu. YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç'ın, yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri bugün 11:00'de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.
Polis Adaylarından PMYO için hangi puanın hangi sınava girilmesi için açıklama ileri zamanda gelecek gibi görünüyor. Bu konuda Polis Akademisi ileri ki bir tarihte açıklama yapacaktır.
YÖK Başkanın açıkladığı sınav sistemi ise;
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adaylar iki ayrı oturuma katılacaktır. İlk oturumda adaylar temel yeterlilik testini alacaktır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır.
Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.
Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. İkinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir.
Sınavın tarihi belli oldu mu?
Bu giriş sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesi YÖK’e has olduğunu belirtti. Sınav takvimi için ÖSYM Başkanı ile müzakere edeceğini söyledi.
Sınav sürelerine ilişkin bir karar alındı mı?
Stres yaşamamaları için gereken sürenin tespiti hususunda hem eğitim bilimcilerden hem de psikologlardan görüş alıyoruz.
Birinci oturum çok mu daha kısa bir müddet olacak?
Toplamda bütününde soru başına düşen dakika hesaplarına baktığımızda bu 2006-2009 yılları arasında bir dakika idi. Daha sonra 1,5-1,7 arasında süre veriliyordu. Önceliğimiz adaylarımızın rahat ve huzur içinde bu sınavı yapacak süreye sahip olmaları.
Yeni sınav sistemi ne zaman uygulanmaya başlanacak?
Bu yıl ilk sınavda uygulanacak bu sistem. Hiç vakit kaybetmeden bu sene uygulamaya başlıyoruz.
Aday yeniden sınava girip önceki senden daha düşük puan alırsa yine de eski puanını kullanabilecek mi?
İstediği puanı kullanır. Biz mümkün olduğunca adaylarımızın rahat bir sınav süreci geçirmesini istiyoruz.
15 dakika kuralı değişecek mi?
Bu sınavın usul ve esasları değil uygulanmasıyla ilgili bir husus. ÖSYM başkanımızla bu hususu da masaya yatırdık. Zannederim ki geçen sene yaşanan sıkıntılar bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var. Ama bu güvenlik endişeyle sınav konforu arasında bir denge tutturmamız lazım.
Facebook Youtube
© by Polis Adayları Bilgi Paylaşım
Sizleri Facebook Sayfamıza ve Youtube Kanalımıza Bekliyoruz..
YORUM EKLE